ACC – după 3 ani
Recent, a avut loc la Craiova întâlnirea anuală a colegiilor centenare, prilejuită de desfăşurarea „Zilelor ACC”. Alianţa Colegiilor Centenare este o organizaţie profesională, de interes naţional, care cuprinde 51 dintre cele mai prestigioase colegii din România. Despre scopul şi locul acestei organizaţii în spaţiul public am dialogat cu d-l prof. George Cazacu, preşedintele ACC.
Stimate domnule profesor, sunteţi preşedintele Alianţei Colegiilor Centenare. Vă rugăm să ne vorbiţi despre importanţa acestei Alianţe în spaţiul cultural românesc.
ACC a luat fiinţă în iunie 2008, ca urmare a iniţiativei unui grup de profesori de la CNSS, într-o perioadă de frământări în sistemul de învăţământ şi, totodată, prielnică unor clarificări necesare. Colegiile fondatoare, toate şcoli de elită, au avut în vedere problemele comune pe care le întâmpinau şi, evident, existenţa unor soluţii asemănătoare ale acestora: aşa au apărut Scopul şi Obiectivele prevăzute în Statutul Asociaţiei. Faptul că în acest moment Alianţa are în componenţa 51 de colegii, printre cele mai valoroase din ţară, şi faptul că este o organizaţie foarte activă nu pot decât să-i dovedească soliditatea şi, sperăm noi, trăinicia.
După ştiinţa noastră, este singura asociaţie de acest fel din învăţământul românesc şi care şi-a fixat ca ţel identificarea şi conservarea educaţiei de calitate.
Care sunt criteriile de admitere în Alianţa Colegiilor Centenare?
Pot deveni membri ai Asociatiei colegiile care la data depunerii cererii de admitere au implinit cel putin 100 de ani de functionare si care fac dovada existentei, printre profesorii si absolventii sai, a unor personalitati ale vietii culturale, artistice, stiintifice sau sociale recunoscute la nivel national sau international.
Cum s-a desfăşurat întâlnirea de anul acesta de la Craiova?
Un lucru imbucurator la aceasta intalnire a fost prezenta unui mare numar de reprezentanti ai colegiilor membre, desi distantele geografice care ne separa ar fi putut fi o problema. Este o constatare care subliniaza increderea membrilor Aliantei in valorile promovate de aceasta si in succesul demersurilor sale.
La Craiova, ne-am bucurat de o excelenta organizare datorata gazdelor noastre de la C.N.”Fratii Buzesti”, dar si de la Colegiile Nationale ”Elena Cuza” si ”Carol I”, toate scoli foarte valoroase si cu o mare traditie in invatamantul romanesc.
A fost analizata activitatea A.C.C. in anul scurs de la ultima Adunare Generala care a fost si primul an de functionare sub Inaltul Patronaj al Majestatii Sale Regele Mihai I, au fost votate cateva modificari in Statutul Asociatiei, a fost anuntata acordarea premiului Lykeion pe 2011 d-lui prof. Nicolae Manolescu si, inevitabil, au fost facute planuri pentru 2012.
Care sunt proiectele din acest an ale Alianţei?
Vom continua apropierea Aliantei de societatea civila si de mediul academic ca suport al politicii generale de promovare a excelentei in educatie, vom milita pentru atingerea obiectivelor din Statutul Asociatiei si, in special, a aceluia privind autonomia institutionala. De asemenea, vom intensifica activitatea regionala a ACC, precum si actiunea de atragere de noi membri.
Volumul anual prilejuit de acordarea premiului Lykeion este deja in lucru, iar lansarea va avea loc in primavara anului viitor, in cadrul manifestarii prilejuite de implinirea a 100 de ani de la trecerea in nefiinta a lui Spiru Haret, creatorul invatamantului romanesc modern, fost elev si profesor al C.N. ”Sf. Sava”.